Workloadmanagement in het amateurvoetbal

Auteur: Jelmer Siemons
Datum: 01-12-2023
Categorie: Workloadmanagement
Level:

Workloadmanagement in het amateurvoetbal

Als (performance) trainer wil je graag het maximale halen uit jouw spelersgroep. Niet alleen op technisch/tactisch maar ook op fysiek gebied. Periodiseringsmodellen zoals de 6 wekelijkse Periodisering van Raymond Verheijen of het Tactische Periodiseringsmodel van Vitor Frade bieden hierbij (enige) ondersteuning.

Steeds meer hogere amateur- en profclubs hebben daarnaast een meetsysteem van bv Johan Sport of Catapult waarmee ze voor elke spelers de belasting en belastbaarheid in kaart kunnen brengen. Zo kan er bijvoorbeeld precies gekeken worden hoeveel High Intensity Sprints (>19,8 km per uur) er zijn gelopen tijdens de training of wedstrijd, hoeveel meters er in totaal zijn afgelegd en hoeveel acceleraties, deceleraties er zijn uitgevoerd.

Helaas heeft niet elke amateurvereniging de financiële middelen om hier gebruik van te maken.

In deze blog geef ik je een aantal praktische tips hoe je met beperkte middelen al grote stappen kunt maken om de prestatie te verbeteren en het aantal blessures te verminderen.

Breng de Rate of Perceived Exertion (RPE) in kaart

De RPE is een subjectieve methode om de intensiteit van de training of wedstrijd te kunnen bepalen. Aan de hand van een 10 punts schaal (zie afbeelding) , maakt de speler een inschatting hoe zwaar hij de training heeft ervaren.

Een aantal vragen die je je als trainer vervolgens kunt stellen:

– Komt de RPE van de (meeste) spelers overeen met de gewenste RPE?
– Zijn er grote onderlinge verschillen tussen de RPE van de spelers?
– Zijn er merkwaardige veranderingen in RPE waarneembaar bij vergelijkbare belastingen?

Tijdens de cursus Conditietrainer Voetbal zal ik o.a. dieper ingaan op de valkuilen bij het gebruik van de RPE. Daarnaast ga je samen met mede-cursisten in de praktijk ervaren hoe je de RPE kunt vertalen naar (aangepaste) oefenstof en eenvoudig kunt afnemen middels een trainingsapp. Bovendien zullen ook andere subjectieve vragen worden toegevoegd over o.a. de ervaren mate van herstel en het stress- en slaaplevel.

Monitor de trainingsbelasting middels de A/C ratio

Als je de RPE op de juiste manier (!) hebt bepaald, kan je deze vermenigvuldigen met de totale trainingsduur incl. Warming Up. 

Voorbeeld: een speler die 60 minuten heeft getraind met een RPE van 5 heeft een trainingsload van 300.

Je kunt vervolgens de gemiddelde chronische workload (28 dagen) gaan vergelijken met de workload van de afgelopen week en op deze manier de A/C ratio vaststellen.

Voorbeeld:

– Chronische Workload = 730 (RPE training 1: RPR 7x 70min. en training 2: RPE 4: 60 min.) 

– Acute Workload = 940 (RPE 8x 80 min. en training 2: RPE 5x 60 min.) 

– Acute: Chronische Workload = 1,3 

De A/C ratio geeft een grove richtlijn hoe de chronische trainingsbelasting zich verhoudt tot de trainingsbelasting van de afgelopen week. Als richtlijn wordt een A/C ratio van 0,8 tot 1,3 geadviseerd. (zie afbeelding)

De A/C ratio geeft je een extra handvat om te bepalen of je opbouw op een verantwoorde wijze plaatsvindt, maar is geen goede voorspeller van blessures.

Indien je echter een A/C ratio hebt van bijvoorbeeld 1,8 of hoger, dan is het wel goed om nog een kritisch naar je trainingsopbouw te kijken. Om een goed beeld te krijgen van de belastbaarheid van je spelers zijn aanvullende data wenselijk.

Meet de hartslag van je spelers

Indien je niet de middelen hebt om een uitgebreid meetsysteem aan te schaffen, dan is het wellicht wel mogelijk om een aantal hartslagmeters te kopen. Deze kan je vervolgens koppelen aan een gratis teamapp (bv Polar Team).

Hoewel de app gratis is en een aantal waardevolle gegevens kan weergeven, zitten er ook nodige beperkingen aan deze app. Als gratis (uitgebreider) alternatief kan je ook kiezen voor een individuele coachingsapp zoals bijvoorbeeld Garmin Connect of Polar Flow. Dit laatste is met name interessant voor Performance Trainers die slechts met 1 of enkele spelers werkzaam zijn.

Indien je gaat werken met hartslagmeters, is het allereerst belangrijk om de individuele hartslagzones op een goede manier te bepalen. Tijdens de cursus Conditietrainer Voetbal doen we dit o.a. aan de hand van de Methode van Karvonen en metingen van de rust- en maximale hartslag.

Je kunt jezelf hiermee vergelijkbare vragen stellen als eerder uitgelegd met de RPE: 

– In welke zones heeft mijn speler hoofdzakelijk gewerkt? Komt dit overeen met de gewenste zones?
– Zijn er merkwaardige veranderingen in de hartslag waarneembaar bij vergelijkbare belastingen?
– Hoe herstellen mijn spelers zich tussen de verschillende series (bv polsverschil na 1 en 2 minuten)

Het is hierbij wel belangrijk om in de gaten te houden dat het gaat om de “metabole load” en niet zozeer om de “mechanische load”. Korte, explosieve sprintjes of zware krachttraining doen een groot beroep op je spieren, kapsels, banden en pezen, maar leiden niet altijd tot een verhoogde hartslag. Zo zou je een hele zware training kunnen geven die een lange hersteltijd vraagt van het lichaam, zonder dat de hartslag in de hoogste zones is geweest.

Gerelateerde opleidingen

Ben je op zoek naar meer kennis en inspiratie voor het geven van een Warming Up voor jouw (jeugd)spelers? Tijdens de cursus Conditietrainer Voetbal laat ik je ervaren hoe je een leuke, uitdagende maar ook effectieve Warming Up kan verzorgen die aansluit bij jouw specifieke trainingsdoelstelling. (o.a. tikspelen, estafettes, beweegbanen, kracht en snelheidsvormen en reactiespelen met en zonder bal)

Naar de cursus

Artikel delen:

[jpshare]

Jelmer Siemons

Jelmer Siemons is oprichter van opleidingscentrum Start2Move en eigenaar van JES Soccer Performance.

Hij is o.a. werkzaam geweest als Personal Trainer, docent op het CIOS en als Performance Coach van het 1e elftal van sc Heerenveen onder leiding van Marco van Basten.

Naast de teamtrainingen heeft hij diverse profvoetballers (o.a. Hakim Ziyeh, Marten de Roon, Alfred Finbogasson, Mitchell Dijks) individueel  begeleid ter verbetering van de voetbalspecifieke kracht, snelheid en uithoudingsvermogen.

Tevens is Jelmer werkzaam geweest als auteur voor het vakblad Trainersmagazine en consultant voor het nieuwe voetbal-fitness concept Kicksfit.

Ook interessant

Nieuwe samenwerking Johan Sports en JES Soccer Performance

Meten is weten! JES Soccer Performance gaat het allernieuwste Pacer GPS systeem van Johan Sports incl. “live tracking” inzetten tijdens diverse cursussen.

Nieuwe voetbalcursussen geaccrediteerd door de KNVB

Diverse nieuwe online en live voetbalcursussen zijn nu geaccrediteerd door de KNVB! Dit betekent dat je na afronding KNVB licentiepunten ontvangt.

Fit en Fris de winterstop door!

Ben je op zoek naar tips en een trainingsschema voor jouw spelers? Check dan onderstaande blog.

Plaats een reactie